Evento Awards > Ajankohtaista

Ajankohtaista

03.09.2015

Tapahtumilla muutetaan maailmaa

KANSAINVÄLISTÄ tapahtuma-alaa läheltä tarkkaileva Evento Awards -tuomariston puheenjohtaja Björn Wigforss ei ole havainnut merkkejä siitä, että tapahtumien merkitys olisi vähentymässä, päinvastoin.

– Johtopäätöksen voi helposti tehdä toteamalla, kuinka paljon tapahtumiin osallistuu väkeä ja kuinka paljon niistä uutisoidaan. Tapahtumien merkitys ja arvo on kiivaassa nousussa digitaalisen vallankumouksen myötä. Voit saada paljon aikaan digitaalisessa mediassa, mutta se ei voi korvata aidon kohtaamisen arvoa. Ihmisille on luontaista olla ja tehdä yhdessä, Microsoftin tapahtumajohtaja Wigforss toteaa.

Tiimit, jotka tekevät työtä fyysisesti saman katon alla, ovat tutkitusti tehokkaampia. Ihmisten välisissä kohtaamisissa on todistetusti taikaa.

Digitaalisuus muuttaa maailmaa, mutta samalla se nostaa Wigforssista tapahtumien arvoa ja luo yhteenkuuluvuutta.

– Mielenkiintoista on, että meillä on myös tarve näyttää mihin pystymme eli voimamme. Ilman digiä emme reagoisi niin nopeasti, voimakkaasti ja tehokkaasti ympärillämme tapahtuviin asioihin kuin nyt reagoimme.

Vielä on keksimättä keino, jolla onnistumme parantamaan digitaalisesti osallisuutta.

– Somekanavat ovat tärkeitä, mutta sellaisia tapahtumaan liittyviä innovaatioita, jotka lisäävät tapahtumaa etäältä seuraavien elämyskokemusta ja yhteenkuuluvuutta, ei ole vielä kehitetty, Wigforss sanoo ja heittää haasteen innovaattoreille.

 

WIGFORSS luettelee ulkomuistista tuomaroinneista saamiaan palautteita. Hän toteaa, että tuomaristolla on käytössä selkeät ohjeet. Silti aina on kehitettävää.

– Käymme ydinporukalla läpi palautteita ja kehitämme konseptia. Olennaista on lisätä läpinäkyvyyttä ja kertoa vielä kerran osallistujille, mikä kilpailun tavoite on ja miksi. Mitä tuomaristo toivoo osallistujien kertovan.

Peruskriteerinä on, että tapahtumaa lähestytty luovasti. Toimiva kokonaisuus saa lisäpisteitä.

– On äärimmäisen tärkeää, että tapahtumalle on määritelty tavoite ja että tavoitteet pystytään mittaamaan ja kertomaan, mitä saatiin aikaiseksi. Jos tiedät, että voit merkata rastin näihin kohtiin, olet todennäköisesti yksi finalisteista, Wigforss ounastelee.

Budjetti on puheenjohtajan mielestä myös tärkeä. Tarkkaa summaa ei tarvitse kertoa, mutta jos pystyy kertomaan hintahaarukan, sillä on merkitystä arvioinnissa.

– Jos havaitsemme, että tapahtuma on onnistuttu toteuttamaan pienellä budjetilla luovasti ja monipuolisesti, se vaikuttaa ilman muuta arviointiin. 

Wigforss suosisi videoiden ja muiden visuaalisten keinojen käyttöä tuomaroinnissa. Videolla näkyvät logot tuskin vaikuttavat arviointiin. Enimmäispituus tuomaroinnissa käytettävälle videolle on kolme minuuttia. Videon etuna on, että tapahtuman yksityiskohtien ei tarvitse kirjallisesti kuvata.

Wigforss harkitsee tuomareista koostuvan esiraadin perustamista. Raati kävisi läpi kilpailuun osallistuneet työt ja määrittelisi yhdessä linjaukset pisteytyksen suuntaviivoista.

Koska tuomaristo on kansainvälinen, puheenjohtaja suosii kahden kielen sijaan yhtä kieltä.

– Se on englanti.

Puheenjohtaja muistuttaa, että Evento Awards -kilpailuun osallistuminen ei maksa mitään, mutta voitto tuo näkyvyyttä.